Trots vad man fått lära sig, att högskolepoäng alltid är bra, visar en studie från Saco att var tredje högskoleutbildning i Sverige inte är lönsam att studera. Det hade alltså lönat sig mer rent ekonomiskt att börja jobba direkt efter studenten. Här är utbildningarna som i nuläget inte lönar sig att plugga.
Utbildningarna som aldrig lönar sig att plugga
Enligt Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, är var tredje utbildning i Sverige inte lönsam. Detta baseras på en undersökning där man beräknade livslöner från 35 olika högskoleutbildningar. Med hjälp av den beräknade livslönen kan man göra en bedömning huruvida det faktiskt är lönsamt att läsa en viss utbildning.
Hög eller låg livslön – utbildningen avgör
Livslönen för endast gymnasieutbildning beräknas ligga på 18,1 miljoner kronor, efter skatt. Det är en beräkning av summan av löneinkomster från att man går ur gymnasiet till att man fyller 85 år. Detta betyder att det båda är lön från arbete såväl som pension efter skatt inräknat i summan. I undersökningen kunde man se att nästan en tredjedel av de 35 utbildningar som ingick i studien innebar en ekonomisk förlust. I många fall hade det alltså lönat sig mer att börja arbeta direkt efter studenten med enbart gymnasial utbildning, snarare än att lägga flera år på att vidareutbilda sig på höskolan.
Utbildningarna som aldrig lönar sig
I undersökningen har man tagit hänsyn till arbetsinkomst, inkomstbortfall under studietid, eventuell arbetslöshet, pension, inkomstskatt, lån, räntor, studiemedel och på så sätt sammanställt när i arbetslivet som utbildningen börjar löna sig. Och det visar sig att det finns 11 yrken där undersökningen visar att utbildning aldrig lönar sig.
Detta är yrkena där vidareutbildning på högskolan efter gymnasiet inte lönar sig:
- Receptarie. Livslön efter skatt: 18,7 miljoner kronor
- Biolog. Livslön efter skatt: 18,2 miljoner kronor
- Lärare praktiska ämnen. Livslön efter skatt: 17,8 miljoner kronor
- Grundlärare. Livslön efter skatt: 17,7 miljoner kronor
- Humaniora. Livslön efter skatt: 17,3 miljoner kronor
- Biomedicinsk analytiker. Livslön efter skatt: 17,2 miljoner kronor
- Fysioterapeut. Livslön efter skatt: 17,2 miljoner kronor
- Arbetsterapeut. Livslön efter skatt: 16,8 miljoner kronor
- Konstnärlig utbildning. Livslön efter skatt: 16,8 miljoner kronor
- Bibliotikarie. Livslön efter skatt: 16,5 miljoner kronor
- Tandhygienist. Livslön efter skatt: 16,5 miljoner kronor