Har det gått ett antal år sedan du lämnade skolbänken kan det kännas tungt att återgå till läxor och plugg. Hur gör man för att på bästa sätt tillgodogöra sig kunskap och klara prov och tentor?
Studieteknik för dig som inte pluggat på ett tag
Du kan vara lugn. I dag finns en mängd hjälpmedel, tekniker och andra tips för dig som behöver fräscha upp pluggtekniken. Här ska vi lista ett antal knep som kanske inte gör dig smartare, men som hjälper dig att göra det enklare att klara kursen eller utbildningen.
Förberedelse
Precis som med allt annat vi ska göra kräver pluggande en hel del förberedelser. Du ser aldrig en kock hatta omkring i köket och leta efter kryddor eller såslevar. Kocken har förberett sig genom att plocka fram det hen behöver inför matlagningen. Du kan göra precis likadant inför pluggande.
Skaffa dig överblick över vad du förväntas uppnå under utbildningens gång. Skriv gärna ner det så att du har det samlat och kan gå tillbaka till det.
Planera hur du ska lägga upp pluggandet, när du ska göra det och hur länge du ska hålla på. På nätet finns flera typer av planeringsverktyg du kan ladda ner.
Sätt upp mål och delmål – och glöm inte att belöna dig själv när du uppnått ett mål.
Se till att ha det material du behöver inom räckhåll och att de funkar som de ska. Kurslitteratur, pennor, paddor, papper, dator etc.
Bestäm var du ska plugga och anpassa platsen så att den främjar dina studier. Se till att du har ditt material inom räckhåll, att stolen går att sitta på en stund, att du har belysning och att du kan få lugn och ro på din studieplats.
Genom att skaffa dig en grundstruktur blir det enklare att hålla motivationen uppe och lyckas med studierna. Om du dessutom lär dig, eller hittar lämpliga studietekniker som passar just dig har du lagt en bra grund för att lyckas.
Elefantknepet
Hur äter man elefant? Det säger sig själv att man inte gör det i en handvändning. I det här fallet kan elefanten vara en hel utbildning, en kurs eller en lärobok. Vid första anblicken kan det kännas övermäktigt att ta sig hela den här utmaningen vilket kan leda till att man fullständigt tappar motivationen. Men genom att äta en elefant en bit i taget, upptäcker man efter en tid att det gått alldeles utmärkt att äta en hel elefant. Likadant med utbildningen, kursen eller läroboken.
Börja med att skaffa dig en överblick. Vad är det som ingår, vad förväntas du uppnå och när ska du vara klar? Sedan är det dags att ta en bit i taget. Dela upp uppgiften i lagom stora portioner. Ge det en timme varje dag. Eller en halvtimme, eller en kvart. Gör lite varje dag. Rätt som det är är du färdig.
Mindmaps
Det här är en klassiker inom studietekniken och perfekt för dig som tycker att det är jobbigt att läsa löpande text. Genom att göra en tankekarta, en mindmap, får du alltihop överskådligt och kan använda punkterna du skrivit att hänga upp kom ihåget på. Exempel på mindmaps hittar du här.
Du kan välja att göra din mind map på ett fysiskt papper, på datorn eller på paddan och det finns flera olika program, både gratis och betallösningar att tillgå.
Kort/memory
Har du många termer du ska lära dig kan du använda kort- eller memorytekniken. Gillar du dessutom att pyssla får du utlopp för din kreativitet genom att göra egna kort där du kan välja att ha termen på ena sidan och beskrivningen på den andra. Du kan också göra ditt eget memory – termen på ena kortet, beskrivningen på det andra. Sedan är det bara att leka på. Det här är en metod som fungerar utmärkt om du exempelvis vill bli yogalärare och behöver lära dig alla asanas och deras namn på sanskrit.
Nonsensramsor
Ska du lära dig världens största länder? Eller tio blomnamn på latin? Då kan det vara både roligt och smart att använda en ramsa eller någon annan form av associationsmetod. Minnesmästaren Jonas von Essen visar i ett youtube-klipp en smart och enkel metod här.
Ta en paus
Tro inte att du ska orka sitta och plugga 8 timmar i sträck. Dela upp dagen: 1 kortare uppgift, paus, nästa kortare uppgift, paus, och så vidare.
Repetera, repetera
Repetion är kunskapens moder sägs det och det är sant. Det räcker inte att läsa något en enda gång (i alla fall inte för de flesta av oss). Ska kunskaperna fastna krävs repetition.